Prolaz J.Leovića 431000 Osijek

Liječenje hrkanja i apneja u snu

Ukoliko tijekom spavanja imate poremećaj disanja (kratkotrajni prestanak) uz hrkanje, vjerojatno imate poremećaj koji se naziva apneja. Poremećaj spavanja neugodan je za osobe koje spavaju uz vas, no može biti neugodniji za vas zbog posljedica nastalih nakon dugogodišnjih prestanaka disanja u snu, te posljedično nedostatka kisika. Takve posljedice nisu bezazlene i mogu se pojaviti u obliku smetnji srčanog ritma i povišenog krvnog tlaka.
U neke od simptoma ovog poremećaja ubrajamo jutarnji umor, neispavanost, cjelodnevnu pospanost te pad koncentracije.
Ukoliko ste uz hrkanje primjetili da imate problem poremećaja spavanja bilo bi dobro obaviti konzultacije s liječnikom. Valja napomenuti da faktori koji pogoršavaju problem hrkanja i apneje u snu su prekomjerna težina, pušenje i konzumiranje alkohola. To su sve rizični faktori koji samo dodatno pogoršavaju stanje apneje i ugrožavaju učinak liječenja.
Da bi se postavila dijagnoza i donijela odluka o daljnjem tijeku liječenja potrebno je napraviti ORL pregled pri čemu se utvrđuje mjesto suženja zračne struje, a pregled obuhvaća pregled ždrijela kao i pregled nosa. Za postavljanje sigurne dijagnoze poželjno je ORL pregled nadopuniti testom disanja u tijeku spavanja, uz pomoć kojeg razlikujemo dvije vrste poremećaja i utvrđujemo težinu samog problema. Ponekad je potrebno obaviti i dodatne radiološke pretrage (RTG ili CT), a sve u cilju utvrđivanja točnog mjesta suženja, kako bi se ono moglo adekvatno liječiti.

Koje se metode liječenja hrkanja i apneje u snu ?

Liječenje se provodi kirurškim putem ili uz pomoć CPAP maske.
Operacije kod hrkanja vrše se u prvom redu u nosu i ždrijelu. Svrha operacije je uspostavljanje dobre prohodnosti nosa i zatezanje olabavljene sluznice ždrijela koja svojim vribracijama uzrokuje hrkanje.
Ukoliko se utvrdi da postoji smetnja disanja na nos, u tom slučaju je neophodno učiniti operaciju nosa, a ako je došlo do suženja na razini ždrijela najčešći operativni zahvat je skraćivanje resice, odstranjenje mandula i skraćivanje mekog nepca. Cilj operacije je nastalim ožiljkom učvrstit meko nepce i time proširiti ždrijelni ulaz kako bismo poboljšali disanje pacijenta, te ga riješili nesnošljive noćne buke.
Osim kiruškim putem liječenje hrkanja i apneje vrši se i pomoću CPAP maske koja pruža potporu disanja kontinuiranim pozitivnim tlakom. Radi se o aparatu koji upuhuje zrak u dišni put preko maske stavljene na nos ili usta i koju bolesnik mora nositi tijekom spavanja. Nisu svi oboljeli kandidati za masku, jer je osnovna pretpostavka uspješnog korištenja maske prohodnost nosa i ždrijela. Ukoliko je prohodnost nedovoljna potrebno je napraviti neki od gore opisanih kirurških zahvata.

Informacije o zahvatu

Zahvat traje otprilike 1 sat. Oporavak od zahvata traje između 2 do 3  tjedna. Područje koje zahvat obuhvaća su nos, grlo i baza jezika. Poslije zahvata potrebno je mirovati.

Pošaljite Upit

i saznajte više o liječenju hrkanja i apneja u snu

  • Odaberite ikonu avion.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.