Prolaz J.Leovića 431000 Osijek

Operacija štitnjače

Štitnjača je izuzetno važna žlijezda u našem organizmu budući da su njeni hormoni zaduženi za ispravan rad i razvoj našeg organizma. Bitno je svaki poremećaj štitne žlijezde na vrijeme dijagnosticirati i adekvatno liječiti.
Sve se više osoba današnjice susreće sa nekim od mogućih simptoma koji ukazuju na poremećen rad štitne žlijezde kao što su; kronični umor, iscrpljenost i pospanost, ubrzan rad i lupanje srca, nesanica, povišen krvni tlak, pretjerano znojenje, poremećaj menstrualnog ciklusa, psihosomatska usporenost ( nesposobnost koncentracije i zaboravljivost) te problemi sa kosom i noktima.
U dva osnovna poremećaja rada štitnjače ubrajamo:
Hipertireoza – stanje prekomjernog stvaranja hormona
Hipotireoza – stanje nedovoljnog stvaranja hormona.

U kojim slučajevima je potrebno kirurško liječenje štitnjače?

Tumor štitnjače – kod svih tumora štitnjače i benignih i malignih su jako dobre prognoze. Maligni tumori su gotovo u 98% slučajeva izlječivi.
Struma (povećana štitnjača) – tijekom života može doći do povećanja tkiva štitnjače, a najčešći razlog je njena disfunkcija kada ona luči manje hormona no što bi trebala, te tkivo raste samo da bi nadoknadilo taj manjak. Povećana štitnjača stvara pritisak na dušnik te dolazi do otežanog disanja i gutanja.
Hipertireoza – je također funkcionalni poremećaj štitnjače kod kojeg dolazi do pojačanog lučenja njezinih hormona. Liječi se konzervativno od šest mjeseci do najviše dvije godine, a ukoliko u tom periodu ne dođe do stanja urednog lučenja hormona, potrebno je kirurški odstraniti čitavu žlijezdu u slučaju da je jako velika ili ukoliko postoje značajne očne smetnje.
Ovaj operativni zahvat izvodi specijalist otorinolaringologije kirurg glave i vrata, zahvat se radi u općoj anesteziji, a može obuhvaćati uklanjanje jednog režnja štitnjače ili cijele štitnjače
Operacija štitnjače je osjetljiv zahvat jer se izvodi blizu doštitnih žlijezda i povratnog živca, a izgleda tako da se napravi mali rez na vratu, a potom kirurzi glave i vrata stručno i oprezno uklanjaju dio štitnjače u kojem se nalazi čvor ili cijelu štitnjaču. Ukoliko se problematični čvorovi i tumori štitnjače nalaze samo u jednom dijelu žlijezde, uklanja se samo jedan režanj.
Odmah tijekom operacije radi se i patohistološka analiza odstranjenog jednog režnja štitnjače sa čvorom i ovisno o patohistološkom nalazu uklanja se i drugi režanj, odnosno cijela štitnjača, ako su tumori štitnjače maligni.

Kandidati

Priprema

Trajanje operacije

Oporavak

Informacije o zahvatu - Operacija štitnjače

Trajanje zahvata:
 1-3 sata
Područje zahvata:
 Brada i vrat
Oporavak od operacije:
 1-2 dana
Vađenje šavova kod zatezanja kože:
 Nakon 7 dana
Anestezija:
 Opća ili lokalna
Postoperativno:
 Nošenje elastične kompresivnog zavoja 1-2 tjedna

Pošaljite Upit

i saznajte više o operaciji štitnjače
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.