Prolaz J.Leovića 431000 Osijek

Liječenje pretjeranog znojenja

Znojenje je normalna fiziološka pojava kojom se naš organizam hladi i održava tjelesnu temperaturu kako bi se oslobodio viška topline. Obično se pri intenzivnijim tjelesnim aktivnostima ili pak višoj temperaturi zraka naše tijelo jače znoji i to nije ništa neobično. Međutim ukoliko se prekomjerno znojenje događa bez obzira na vremenske okolnosti i aktivnosti u tom slučaju ono nepovoljno utječe na naš život u fizičkom, ali i psihološkom aspektu. Osim što stvara nelagodan osjećaj, znojenje je ponekad nezgodno i iz estetskih razloga. Ova neugodna pojava poznata je pod nazivom hiperhidroza , najčešće se javlja bez poznatih okidača, a medicina se već duži niz godina bavi ovom problematikom. Iako se javlja bez poznatih okidača ipak možemo reći da se dva glavna razloga smatraju bitnim uzrocima zbog kojih dolazi do hiperhidroze, a to su stres i pojačana aktivnost žlijezda znojnica.
U prosjeku ljudski organizam izluči oko 700 ml znoja dnevno pri normalnim aktivnostima. Kao što premalo znojenja nije dobro za naš organizam, tako niti pretjerano znojenje također nije dobro za naš organizam.

Koji tretmani mogu pomoći kod pretjeranog znojenja – hiperhidroze?

Prije svega treba napomenuti kako zaustavljanje znojenja nije moguće, jer je ono jedna od osnovnih tjelesnih funkcija., no postoje brojne terapije kojima se pretjerano znojenje može regulirati.
Na tržištu postoje različiti tretmani i metode kojima se ono može umanjiti kao što je Vistabel i Botulinum toxin.
Vistabel
Ubrizgavanjem pod kožu pazuha smanjuje se rad žlijezda znojnica, te ih se na taj način potiče da proizvedu samo onoliko znoja koliko je normalno. Sam postupak je gotovo bezbolan , a rezultat može trajati od 3 do 10 mjeseci. Tretman traje kratko , te se možete vrlo brzo nakon njega vratiti svojim svakodnevnim obavezama. Osim za tretiranje područja pazuha, Vistabel terapija se pokazala učinkovita i kod pretjeranog znojenja dlanova.
Botulinum toxin
Djeluje tako da privremeno blokira provodljivost kemijskih signala živaca na stimulaciju znojnih žlijezda. I ovaj tretman kao i prethodno opisani, ne liječi problem hiperhidroze već eliminira prekomjerno znojenje u prosjeku do 6 mjeseci. Poslije se može ponoviti tretman. Većini osoba je u prosjeku dovoljno takav tretman napraviti dva puta godišnje.
Kandidati za terapije protiv znojenja mogu biti podjednako žene i muškarci bilo koje dobi s izraženim tegobama.

Kandidati

Priprema

Trajanje operacije

Oporavak

Informacije o zahvatu - Liječenje pretjeranog znojenja

Trajanje zahvata:
 1-3 sata
Područje zahvata:
 Brada i vrat
Oporavak od operacije:
 1-2 dana
Vađenje šavova kod zatezanja kože:
 Nakon 7 dana
Anestezija:
 Opća ili lokalna
Postoperativno:
 Nošenje elastične kompresivnog zavoja 1-2 tjedna

Pošaljite Upit

i saznajte više o liječenju pretjeranog znojenja
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.