Prolaz J.Leovića 431000 Osijek

Ugradnja cjevčice u bubnjić

Kod povećanog trećeg krajnika i učestalo začepljenog nosa kod djece dolazi do poremećene funkcije Eustahijeve tube koja spaja nos i srednje uho, na način da dolazi do smanjenja tlaka zraka koji se nalazi u šupljini srednjeg uha kao i izljeva tekućine u njemu. Uslijed navedenog stvara se tlo za razvoj bakterija koje uzrokuju upalu najčešće gnojnu upalu uha ili tzv.serozni otitis. Ukoliko roditelji primjećuju da dijete uprkos redovnoj terapiji ima česte upale ili ukoliko primjećuju da dijete slabije čuje, važno je otorinolaringološkim pregledom utvrditi da li postoji povećan treći krajnik i ima li razloga za operaciju. Važno je na vrijeme reagirati kako bi se spriječio nastanak oštećenja sluha. Ukoliko se sumnja na oštećenje sluha kod manje djece se može mjeriti tlak u srednjem uhu (timpanometrija), a kod starije djece snimanje sluha (audiometrija). Sve ove pretrage služe tome da se utvrdi u kojoj mjeri je oštećen sluh, te da li je potrebna ugradnja ventilacijske cjevčice u bubnjić uha.

Čemu služi ugradnja cjevčice u bubnjić uha?

Cjevčica služi tzv. ventilaciji uha i sprječavanju nakupljanja gnojnog ili tekućeg sadržaja. Sam zahvat postavljanja cjevčice traje kratko, a može se i kombinirati s uklanjanjem trećeg krajnika.
Nakon samog zahvata djeca mogu osjećati vrtoglavicu ili pospanost do 24 sata, zbog utjecaja opće anestezije, te bi za dijete bilo bitno da se odmori i izbjegava prvih nekoliko dana aktivnosti poput voženje biciklom.
Nakon postavljanja cjevčice u srednje uho potrebno je da pacijent odlazi na redovne kontrole liječniku sljedećih mjeseci. Ventilacijske cjevčice za uho ostaju u bubnjiću do smirenja upale i normaliziranja tlakova u srednjem uhu , što može potrajati nekoliko mjeseci. Ukoliko ventilacijska cjevčica sama ne ispadne nakon 6 do 12 mjeseci, može se naknadno izvaditi.
Važno je naglasiti da se za vrijeme dok se cjevčica nalazi u bubnjiću treba spriječiti ulaz vode u uho prilikom kupanja. Također treba pripaziti prilikom ispuhivanja nosa ili kihanja kako se cjevčica ne bi prerano pomaknula.

Informacije o zahvatu

Zahvat traje otprilike 30 minuta. Područje zahvata je uho. Oporavak od zahvata traje otprilike 2 dana. Uho na kojemu je rađen zahvat ne smije se smočiti.

Pošaljite Upit

i saznajte više o ugradnji cjevčice u bubnjić

  • Odaberite ikonu kuća.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.