Prolaz J.Leovića 431000 Osijek

Odstranjivanje frenuluma u usnoj šupljini

Frenulum je maleni nabor u usnoj šupljini koji ograničava pokrete, bilo jezika, bilo gornje ili donje usne. Naime, ne postoji jedan frenulum, postoje čak tri. Dva se nalaze na prednjoj strani čeljusti ispod usnice i povezuju usnicu sa zubnim mesom. Oni se nazivaju i labijalni frenulumi.
Lingvalni ili podjezični frenulum nalazi se ispod jezika i povezuje jezik sa zubnim mesom.
Frenulum koji se nalazi pod jezikom ima svoju funkciju, on ograničava pokrete jezika, ali ako je skraćen ili zadebljan može stvarati velike probleme i to posebice maloj djeci kod dojenja i kasnijeg razvoja govora. Zbog skraćenosti ili pretjerane tvrdoće onemogućava normalnu pokretljivost jezika.
Stoga se on često rješava već u najranijoj dobi kako bi se omogućio pravilan razvoj usne šupljine i govora, ali i spriječilo da dođe do povlačenja zubnog mesa s unutrašnje strane zuba.
Kod starijih ljudi može uzrokovati smetnje prilikom postavljanja i nošenja proteza. Nije neuobičajeno da se problematičan podjezični frenulum rješava u kasnijoj životnoj dobi.
U dentalnoj medicini i za zdravlje zuba važniji od podjezičnog frenuluma jesu frenulumi smješteni ispod gornje i donje usnice.
Normalan frenulum neće uzrokovati nikakve stomatološke probleme. Ali, ako je on prečvrst ili zadebljan pa je njegov položaj takav da se nisko hvata na zubno meso, on će uzrokovati probleme. One estetske naravi jer dolazi do pojave razmaka između prednjih sjekutića koji se zove dijastema, ali i funkcionalne naravi. Takav frenulum uzrokuje povlačenje zubnog mesa uslijed čega može biti izložen i sam korijen zuba.

Kada se odlučiti na odrstranjivanje frenuluma?

Bilo da se radi o estetskom problemu ili zadebljan i čvrst frenulum uzrokuje zdravstvene probleme, dobro ga je odstraniti. Taj zahvat naziva se frenulektomija.
Riječ je o vrlo kratkom i jednostavnom zahvatu koji se obavlja u lokalnoj anesteziji pa je za pacijenta, osim uboda igle s anestetikom, potpuno bezbolan. Skalpelom se odstranjuje višak frenuluma, a radi boljeg zarastanja to se mjesto sašije kirurškim koncem.
Frenulektomija nije kompliciran zahvat i nakon njega se pacijent brzo oporavlja.
Zubno meso povlači se na normalnu visinu i ako je potrebno vrši se ortodontska terapija.
No za razliku od odrasnih za djecu frenulektomija može biti stresan zahvat, a kasniji oporavak teži. Zato je suvremena dentalna stomatologija u praksu uvela frenulektomiju laserom koja je potpuno bezbolna, preciznija od skalpela i nakon koje je oporavak još brži i lakši.
Laser omogućuje trenutno zgrušavanje krvi pa nema krvarenja i nema šivanja. Cijeljenje je lakše pa takav zahvat djeca prebrode uz manje trauma.

Kandidati

Priprema

Trajanje operacije

Oporavak

Informacije o zahvatu - Odstranjivanje frenuluma u usnoj šupljini

Trajanje zahvata:
 1-3 sata
Područje zahvata:
 Brada i vrat
Oporavak od operacije:
 1-2 dana
Vađenje šavova kod zatezanja kože:
 Nakon 7 dana
Anestezija:
 Opća ili lokalna
Postoperativno:
 Nošenje elastične kompresivnog zavoja 1-2 tjedna

Pošaljite Upit

i saznajte više o odstranjivanju frenuluma u usnoj šupljini

  • Odaberite ikonu avion.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.