Prolaz J.Leovića 431000 Osijek

Odstranjenje krajnika

Krajnici su nakupine limfatičkog tkiva u ljudskom organizmu, a nalaze se u ždrijelu. Budući da se nalaze smješteni na samom ulazu u dišni trakt predstavljaju ujedno i prvu zonu kontakta i zaštite od raznih štetnih utjecaja iz okoliša kao što su mikroorganizmi koji mogu izazvati infekcije. Krajnici se u ljudskom organizmu razvijaju prije rođenja, te se nakon rođenja postepeno povećavaju do dobi od 7 godina. Nakon te dobi njihova uloga u obrani organizma od infekcija se postepeno smanjuje, a što posljedično dovodi i do smanjenja njihove veličine.

Što je endoskopski pregled i kada operirati krajnike?

Sama riječ endoskopija u medicinskom kontekstu označava metodu, odnosno vrstu pregleda koji se obavlja tako što se unutrašnjost tijela pregledava endoskopskom kamerom. Može se reći da je endoskopija metoda pregledavanja unutarnjih šupljih organa pri čemu se endoskopski pregled uha, nosa i grla, odnosno endoskopski ultrazvuk obavlja endoskopom. Pomoću kamere i izvora svjetlosti, svaki endoskop šalje sliku na digitalni zaslon liječnika koji na taj način promatra i pregledava te snima fotografije ili video zapise za daljnju analizu ili usporedbu.
Pripreme bolesnika za endoskopsku pretragu obuhvaćaju razgovor prije samog pregleda otorinolaringologa, gdje će liječnici detaljno objasniti postupak i cijeli proces koji traje svega nekoliko minuta. Proces je bezbolan jer se koristi topička anestezija, te je važno naglasiti pacijentu, osobito onim najmlađima, da pregled neće boljeti, ali da je moguć manji osjećaj nelagode. Osim toga važno je biti miran i slijediti upute liječnika kako bi pregled prošao što lakše i brže.
Operacija trećeg krajnika je rutinski zahvat koji se vrši u kratkoj općoj anesteziji, a izvodi se kroz usta. Rijetko se izvodi kod djece mlađe od 2 godine, najčešće između treće i sedme godine. Budući da se povećani krajnici kasnije smanjuju kod odraslih je operacija rijetko potrebna. Operacija trećeg krajnika traje svega nekoliko minuta, a djeca se vrlo brzo oporavljaju od zahvata. Poslije operacije dijete može privremeno razviti tzv. nazalan govor „kroz nos“ što spontano prolazi nakon 2-3 tjedna. Od komplikacija, koje su općenito vrlo rijetke, najčešće je krvarenje, koje spontano prestaje. Nakon operacije ne može ponovno narasti 3. krajnik te je riječ o isključivo jednoj operaciji.

Informacije o operaciji

Operacija vađenja krajnika traje 1 do 2 sata. Područje operacije je glava, tj. vrat. Oporavak od operacije traje 1 dan. Nakon operacije se odmah može ići kući te je potrebno mirovati 2 tjedna.

Pošaljite Upit

i saznajte više o odstranjenju krajnika

  • Odaberite ikonu ključ.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.