Prolaz J.Leovića 431000 Osijek

Liječenje uraslog nokta

Urasli nokat je stečena promjena koja najčešće nastaje na palčevima stopala. Razlozi za urastanje nokta u okolno meko tkivo prsta uglavnom su: narušena statika stopala (spušteni svod), neudobna i tijesna obuća te loša njega.
Poznato je da izvjesna vrsta obuće potencira urastanje nokta koji često zarade mladi, noseći omiljene tenisice.
Ovim su se problemom oduvijek bavili pedikeri, no problem često prelazi njihove mogućnosti, pa je potreban kirurški postupak.
Urastanje nokta na nožnom palcu u meso češća je pojava nego što mislite. Smatra se da svaka peta osoba pati od te pojave, koja ipak zahvaća češće žene jer su one te koje nose najčešće neudobnu obuću (uske cipele na visoku petu). Iako nije riječ o pojavi koja bi mogla biti opasna po život, ona zna biti itekako neugodna, osobito kada se meso oko nokta upali.
Urastao nokat na nožnom prstu, a rjeđe i na prstu ruke, stanje je u kojem se ivice nokta usjeku u okolnu kožu. Stanje može nastati kao posljedica niza uzročnika, za koje smo ipak najčešće krivi sami, ne naša genetika.

Koji su uzroci urastanja nokta, a koji su simptomi?

Uzroci zbog kojih dolazi do urastanja nokta najčešće su krivo rezanje nokta (zaobljeno rezanje, umjesto ravno) ili stara ozljeda nokta, gdje se nokat nije uspio adekvatno oporaviti. Ipak, najčešći je razlog preuska obuća, dok se čak i debljanje (na primjer, u trudnoći) te ravna stopala (krivi gaz stopala) ponekad smatraju krivcima za nokte urasle u meso. Nakon pregleda će liječnik utvrditi potrebu za antibiotikom i eventualnim kirurškim liječenjem.

Kada počinje kirurško liječenje?

Kirurško liječenje počinje tek kada se upala smiri, koja se prvo tretira antibiotskom terapijom tabletama ili masti. Iako je možda neka logična radnja javiti se prvo pedikeru, mi savjetujemo da odmah ipak posjetite liječnika, zato što će liječnik moći reagirati pravovremeno i vjerojatno uspjeti tretirati upaljeno mjesto bez operacije. Nažalost, pacijenti nam se prečesto javljaju s 2. i 3. stupnjem uraslog nokta kada je rana toliko duboka, da niti jedan tretman osim operacije više ne pomaže.
Naravno, svakome pristupamo individualno, tako da će liječnik najprije utvrditi trenutno stanje, a tek vam zatim preporučiti jedan od tretmana. Pravilnim i radikalnim odstranjenjem urasle bočne ivice noktne ploče sve do korijena, te uklanjanjem granulacionog inficiranog mekog tkiva uz rub uraslog nokta, problem se trajno rješava.

Informacije o zahvatu

Zahvat traje 1 sat, dok je područje zahvata stopalo. Oporavak traje 1dan, te nema šavova. Pri zahvatu se koristi lokalna anestezija. Nakon zahvata potrebno je mirovati 10 dana.

Pošaljite Upit

i saznajte više o liječenju uraslog nokta

  • Odaberite ikonu auto.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.