Prolaz J.Leovića 431000 Osijek

Endoskopski pregledi

Endoskopski pregled ključan je alat za precizno postavljanje dijagnoze i po potrebi za određivanje potrebnog liječenja. Koristi se za ispitivanje simptoma u probavnom sustavu, što uključuje simptome kao što su mučnina, povraćanje, bolovi u trbuhu, poteškoće s gutanjem i gastrointestinalno krvarenje. Također se koristi u dijagnostici, najčešće za izvođenje biopsije kako bi se odradila dodatna provjera stanja kao što su anemija, krvarenja, upale i rak probavnog sustava. Postupak se također može koristiti za tretmane poput kauterizacije žile koja krvari, uklanjanje stranog tijela ili širenje uskog jednjaka.
Svaki pacijent mora imati i donijeti na uvid osnovne laboratorijske nalaze prije pregleda -kompletnu krvnu sliku, testove zgrušavanja krvi, šećer u krvi, jetrene probe i dr. nalaze koje odredi liječnik, dok analize ne smiju biti stariji od mjesec dana.

Endoskopija bez sedacije

Prilikom odluke za endoskopiju bez sedacije uzima se u obzir očekivano trajanje i težina endoskopskog pregleda kao i stanje pacijenta zbog njegovih popratnih bolesti. Osim navedenog važan je i prag boli budući da neke od pretraga mogu biti izrazito bolne. Prednost endoskopije bez sedacije očituje se u činjenici da se na taj način izbjegavaju moguće komplikacije sedacije, a ujedno se i skraćuje vrijeme pregleda jer nije potrebno obaviti neke prethodne radnje koje se pretpostavljaju u slučaju pregleda sa sedacijom. Prilikom ovog postupka pacijenti dobiju lokalni anestetik za sluznicu ždrijela, najčešće u obliku spreja. Oni smanjuju podražaj na povraćanje i blagu tupu bol koja može nastati prilikom pritiska endoskopa na nepce.

Informacije o pregledu

Pregled traje otprilike 30 minuta. Nakon pregleda se može osjetiti blaga nelagoda koja nestane vrlo brzo nakon pregleda te se može normalno vratiti svakodnevnim obavezama.

Pošaljite Upit

i saznajte više o endoskopskim pregledima

  • Odaberite ikonu drvo.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.