Prolaz J.Leovića 431000 Osijek

Operacija glasnica

Da bi se glas proizveo potrebna je struja zraka i tlak kojim taj zrak struji, te elastična valvula tj. glasnice koje vibriraju. Prilikom govora glasnice se skupljaju te se proizvodi naš glas. Kao i ostatak našeg tijela tako se i glasnice s godinama troše i postaju manje kvalitetne.
Osim toga razni štetni čimbenici poput pušenja, prašine, stresa, konzumacije alkohola i forsirane upotrebe glasa, također doprinose i utječu na kvalitetu samog glasa. Promuklost ili gubitak glasa najčešće se javlja kod osoba koje glasnice izlažu pojačanom naporu kao što su npr. predavači, odgojiteljice u vrtiću, pjevači, glumci. Promuklost se može pojaviti kod osoba svih životnih dobi, a endoskopski pregled je bezbolan i siguran za sve dobne skupine. Promuklost nije povezana s infekcijom gornjih i donjih dišnih puteva. U nekim slučajevima može biti uzrokovano karcinomom grkljana tj. glasnica.

Kada je potrebno podvrgnuti se operaciji?

Bitno je naglasiti da svaku promuklost koja traje duže od dva tjedna treba shvatiti ozbiljno i svakako napraviti pregled glasnica.
Promuklost je svako odstupanje od normalnih obilježja intenziteta i kvalitete glasa, a može biti akutna ili kronična. Detaljna dijagnostika promuklosti uključuje stroboskopiju i analizu vibracije glasnica, te se nakon provedene dijagnostike odlučuje o vrsti liječenja koje može biti konzervativno ( logopedske vježbe ) ili kirurško. Ukoliko je potrebna operacija glasnica važno je znati da je sama operacija izuzetno zahtjevna zbog potrebne preciznosti kako bi se nježno tkivo glasnica, a time i sam glas maksimalno sačuvalo. Operacija se vrši u općoj anesteziji uz pomoć operacijskog mikroskopa, a po potrebi se može koristiti i laser. Pri operaciji glasnica se odstranjuju promjene tkiva kao što su polipi, čvorići, ciste, tumorske promjene na glasnici, a zdravo tkivo se nastoji maksimalno čuvati.
Pojava promuklosti zbog tzv. paralize glasnice ili kod stanjene atrofične glasnice značajno se poboljšava glas uštrcavanjem vlastitog masnog tkiva pacijenta ili preparata hijauronske kiseline u glasnicu.

Informacije o zahvatu

Operacija glasnica traje 1 sat, a područje obuhvaća grlo. Oporavak od operacije traje 1 dan. Pri operaciji koristi se opća ili lokalna anestezija, a šavovi nisu potrebni. Pošteda glasa ovisi o samom opsegu i vrsti zahvata.

Pošaljite Upit

i saznajte više o operaciji glasnica

  • Odaberite ikonu auto.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.